Deus ex machina (łac. bóg z maszyny) pojęcie wprowadzone do dramatu antycznego przez Eurypidesa. Zsyłał on w swoich przedstawieniach "boga z maszyny", który gwałtownie rozwiązywał akcję, aby sztuka nie trwała zbyt długo. Maszyną nazywano specjalne urządzenia mechaniczne, dzięki którym bóg mógł pojawić się na scenie w boskich okolicznościach (był spuszczany z góry na linach). Potocznie stwierdzenie to oznacza wszystkie nagłe zmiany sytuacji, nie dające się logicznie wyjaśnić w kategoriach rozwoju wydarzeń. W znaczeniu alegorycznym oznacza nieoczekiwane pojawienie się Boga.
Wysłany: Sro Cze 13, 2007 11:34 pm
A wiec ciesze sie ze w nasza debata skrecila nieco w strone racjonalizacji wypowiedzi poszczegolnych osob, faktow i stwierdzen. Mysle, ze z tego miejsca moge zasugerowac tu element relatywizmu, ktory byl od poczatku wskazany w tej polemice (dzieki mojemu przedmowcy)
_________________ "Wymagaj od siebie więcej, niż ktokolwiek inny od Ciebie wymaga."
kto tu nie widzi podejrzanych ruchow celownika przyjzyjcie sie na jego cg przeciez to widac jak na dloni
Musze Cie zmartwic chrom ale znam kolesia nickiem Rage z mojego starego cafe NtC (ogolnie starcraftowiec ale gral sporo w q2dm) i za swojej swietnosci mial 80% chaina za ktorego nieraz go wyzywali od botow, w sumie to prawie ciagle, ale widzialem na zywo jak to robil i nie wierze ze A3 ktorego znam tyle lat i z ktorym gralem znizylby sie do poziomu Skalara (co starsi pamietaja tego smiecia) i uzywal czitow zeby skopac pare tylkow. Zaraz se obejrze demko, a przynajmniej jego czesc i watpie ze znajde tam cos co mogloby mnie przekonac ze on czituje, pozatym jezeli chodzi o raila ... to poszukaj se demek Szyny, -=FF=-Szyny ktory mial 90+% z raila co prawda zawdzieczal to malemu sens i wielogodzinnemu graniu ale mial taki odruch ze zadko kiedy pudlowal wiec o co sie rozchodzi ?
@Widmo spieralbym sie co do niemoznosci wejscia na cool bez bota ;P ale mniejsza o to nie ma sensu sie rozwodzic wiecej.
[quote="Kazwa"]Bush, chlopcze, Coldcuta znam .. wole Bonobo .. I odczep sie od tego avatara z "butelka", bo ciez to nie ja to zmienilam tylko odgornie Rudolf
Cytat:
Kaz, wydaje mi sie, ze wlasnie fullbany nie pomoga, co jesli jest dynamic IP ?
Btw. ja nie wierze, ze mial bota tylko chce sie zapytac co jesli
Jesli mial to i tak wbijaja w to ludzie, a co do dym ip to sa na to sposoby, tylko wtedy moze niestety ucierpiec kilka niewinnych osob -.- ale coz jak to mawiaja "cel uswieca srodki"
Nie tylko naszej ale szkoda o nim gadac, to byl maly szczyl ktory sam malo nie spadl z roweru jak spotkalismy go z Jizem we Wrocku, ponoc na CSie tez dawal sie wyznaki dosyc mocno ;] anyway kiedys nie bylo takiedo dostapu do adnimow i anycheatow jak teraz, dlatego mial mozliwosc powqrzac ludzi troche :]
Kozka w ntc tez grywal, szczegolnie za czasow jak B4 ownowalo w SC choc w rascomie tez grywal duzo ale musze przyznac ze byl takim samym ntcowcem jak i rascomowcem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum