Wysłany: Pon Sie 08, 2005 7:51 am Taktowanie, BIOS, DirectX ?
Witam, mam odwieczny problem z taktowaniem;] W grach 3D mnie laguje (wchodze w gre i mam laga 20sek, potem 20sek gry i 20sek lag, tak w kolko). Mam GF2 mx/mx i mysle ze problem polega z taktowaniem, lub sterownikiem graficznym BIOS-a, lub DirectX-em czy cos takiego...Ale wogole na tym taktowaniu i sterowniku BIOS-a, oraz DirectX sie nie znam...moglby mi ktos wytlumaczyc na czym to polega, a nawet pomoc naprawic?
Zamieszcze screeny mojego taktowanmia:
http://smq2.w.interia.pl/taktowanie.jpg
Moze jeszcze wam to sie przyda:
http://smq2.w.interia.pl/bios1.jpg <-- zobaczcie BIOS grafiki, jest starszy niz 2 lata, a aktualizacji nie moge zassac! i niewiem skad
Po pierwsze - zamiast tabelek konfiguracyjnych to ty zajrzyj i pokaz tabelki z temperaturami.
Po drugie - Geforce 2 MX jest mocno kiepski - zmien na co najmniej GF 2 Ti.
Po trzecie - powylaczaj w cholere te przetaktowania itp overclockingi, zysk masz (uogolniam) rzedu 10% podczas gdy stabilnosc systemu (szczegolnie XP o ktorego sie nie dba - tuning systemu, rejestru, naprawianie bledow, invalid shortcutow, wpisow, czyszczenie z wirusow, adware'ow, cookiesow, defragmentacje) spada o ok 50% a temperatura rosnie rowniez o 50% ...
Bez przetaktowywania ta konfiguracja jaka masz starczy ci na co najmniej 100fps w Q2 - a to wystarczy do wygodnego grania.
Wiem ze to modne itp tunowac i overclockowac ale wiecej w tym strat niz zyskow chyba ze naprawde jestes specem od kompow i stac sie na dobre chlodzenie, porzadne, markowe podzespoly oraz porzadne programy tuningujace... a nie wygladasz mi na takiego
Overclocking taki po lebkach jaki tu pokazujesz - prowadzi tylko do problemow.
_________________ "Dzięki Internetowi dowiedziałem się jak wielu idiotów jest na świecie" - Stanisław Lem 1921-2006
Fejki : "Czy rozumiesz choc troche logike tych czynow? NIE MA LITOSCI DLA SKUR*SYNOW!!!" - Kazik na Żywo
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum