Wysłany: Czw Mar 30, 2006 7:12 pm Teoria kinetyczno-molekularna gazów
Mam w huj nauki z kilku przedmiotów a jeszcze nieoczekiwanie doszło mi zaliczenie z Teorii kinetyczno-molekularna gazów
Muszę zrobić te zadania:
Jeśli ktoś może pomóc i rozwiązać, byłbym wdzięczny.
Kod:
Teoria kinetyczno-molekularna gazów
1. W zbiorniku o objętości 4m3 znajduje się 3kg gazu pod ciśnieniem 10 kPa. Oblicz średnią wartość kwadratu prędkości cząsteczek tego gazu.
2. Oblicz, do jakiej temperatury trzeba by podgrzać gaz o temperaturze – 123C, aby jego średnia energia kinetyczna cząsteczek była dwa razy większa
3. Oblicz wzrost średniej energii kinetycznej cząstek gazu, jeżeli zwiększymy temperaturę gazu od t1=7C do t2= 147C
4. Cząsteczki wodoru poruszają się z pewną prędkością w temperaturze temperaturze= - 73C. Oblicz, w jakiej temperaturze prędkość atomów helu będzie taka sama jak cząsteczek wodoru.
5. Wodór znajduje się w naczyniu o pojemności 10 do -3 m3. Ciśnienie gazu wynosi 104 Pa, a jego temperatura 27C. Oblicz liczbę cząsteczek wodoru, będącego w tych warunkach naczyniu.
6. Oblicz średnią energię ruchu postępowego wszystkich cząstek z zadania 5.
7. Azot znajdujący się pod ciśnieniem 105 Pa ma gęstość 0.5 kg/m3. Oblicz temperaturę azotu, jeżeli masa molowa azotu wynosi M=28g/mol
8. Oblicz średnią energię kinetyczną ruchu postępowego cząsteczek wodoru, znajdującego się w temperaturze 323C
9. W naczyniu o pojemności 3 dm3 znajduje się gaz o masie 10g pod ciśnieniem 105 Pa. Oblicz prędkość cząsteczek gazu.
Bierzesz wzory, kalkulator, przeksztalcasz wzory tak by po odpowiedniej stronie miec wiadome i niewiadome i liczysz. Co w tym trudnego poza brakiem checi i lenistwem?
_________________ "Dzięki Internetowi dowiedziałem się jak wielu idiotów jest na świecie" - Stanisław Lem 1921-2006
Fejki : "Czy rozumiesz choc troche logike tych czynow? NIE MA LITOSCI DLA SKUR*SYNOW!!!" - Kazik na Żywo
Vitez myślisz, że on umieszczał ten topic na forum po to, abyś napisał że można to wyliczyć samemu? no kurwa... wchodze na owe forum, patrze nowy post i ostatnia odpowiedź Vitez'a, czytam i sobie myślę, że on na bank zaraz wyjdzie z textem, że można to wyliczyć samemu, ale że jesteś leniem to Ci nie pomogę, znam Cię przez neta na wylot, mrough kurwa, nie chcesz pomóc to co pierdzieć głupoty? a teraz oczekuję cytowania, wytykanie jakiegoś ortografa u mnie i wywodu na temat co daje kombinowanie w nauce i w jaki sposób poszerza(pewnie tu ten błąd) umysł człowieka.
Pzdr.[/b]
vitez chyba w twojej szkole fizyki nie było. Chyba cię posrało, że te zadania są typu podstaw-policz. Trzeba wiedzieć, w którym miejscu czego użyć, a że ja nienawidziłem termodynamiki to i nie umiem tego :p Więc nie pomogę. Pytaj Wasyla <lol>
vitez chyba w twojej szkole fizyki nie było. Chyba cię posrało, że te zadania są typu podstaw-policz.
Zejde na twoj poziom - tobie chyba oczy zasralo ze nie zauwazyles ze pomiedzy podstaw a oblicz trzeba jeszcze wzor przeksztalcic lub uzyc kilku przeksztalconych wzorow pod rzad by z wiadomych dojsc do wyliczenia niewiadomej.
Oczywiscie trzeba chciec, ale wiadomo ze latwiej powiedziec "zrobcie za mnie"
A fizyke skonczylem gdzies na poziomie fizyki relatywistycznej i teorii wzglednosci... standardowa koncowka fizyki na pierwszym roku (na szczescie na dalszych latach nie bylo juz fizyki) Politechniki Warszawskiej . Oczywiscie sciagalem bo ta tematyka to juz rzeczywiscie posrana byla
_________________ "Dzięki Internetowi dowiedziałem się jak wielu idiotów jest na świecie" - Stanisław Lem 1921-2006
Fejki : "Czy rozumiesz choc troche logike tych czynow? NIE MA LITOSCI DLA SKUR*SYNOW!!!" - Kazik na Żywo
Nie to żebym chciał się chwalić (ach ta skromność), ale sprowokał mnie skurczybyk.
To czemu mu tych zadan nie zrobisz kozaku z fizyki?
Ze mnie nie jest kozak, zwrocilem tylko uwage ze wykroczylem programem fizyki nieco poza liceum bos mi zarzucal ze nie mialem fizyki.
A ze autor watku leniwy to jego problem - ja tu (jak zwykle) probuje tylko (jak zwykle nieskutecznie) umoralniac, ze lepiej dla niego jakby sam _sprobowal_ rozwiazac te zadania. No ale nigdy sie nie naucze ze to walka z wiatrakami (znaczy z ludzkim lenistwem i glupota).
I nadal twierdze ze do tych zadan trzeba tylko wzorow, odrobiny wiedzy jak je zastosowac i przeksztalcic, oraz checi.
To pierwsze jest w ksiazkach/kompendiach/powinno byc w zeszycie. To drugie powinno byc nabyte. To trzecie to zawsze najwiekszy problem.
I z powodu tych dwoch ostatnich problemow z wiedza i checiami ludzie prosza "zrobice za mnie" czesto nawet oferujac wynagrodzenie
a ja z fizyki mialem w LO na koniec roku czworke bo jak powiedziala pani moja "mam piekne oczy" i ch*j wam w dupe .. jeszcze 1 post nie na temat i kasuje wszystkie, chlopak potrzebuje pomocy a dwoch debili sie kloci a trzeci cieszy ryja ... kurwa kretynizm na tym q2
ssijcie minusy.
Przechwalają sie a ja lo fizyczne skonczylem a ja polibude a zaden ani jednego zadania mi nie pomógł robić :d
Sam to zrobiłem i jutro oddaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum