Capture The Flag (ctf.pl)  Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload


Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Kribol
Nie Mar 11, 2007 12:59 am
Tanie dzwonienie z netu ?
Autor Wiadomość
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Czw Lip 21, 2005 5:48 pm   Tanie dzwonienie z netu ?

Latam po www odnośnie dzwoniena przez internet. Jest znacnzie tańsze niż tpsa.
Jest wiele firm do wyboru

onetskype [onet i skype :D ]
tele gg [gg]
tlenofon [o2]
halo [interia]
nawijka [wp]
to chyba tyle?

Czy ktoś z was używa i mógłby jakieś konketnie polecić?

Cenowo i "opcjonalnie" najbardziej mi pasuje halo [jednorazowo bulisz 6zł i masz swój numer, to znaczy ze mogą do ciebie dzwonić jak na stacjonarny!]

skype natomiast jest w eurocentach więc zależy od kursu.

Kiedyś gdzieś widziałęm/czytałem artykuł gdzie były porównywane ceny i jakość połączeń.
Może wie ktoś coś więcej na ten temat?
_________________


 
 
 
SiDq
Jabłuszko

Dołączył: 16 Sty 2005
Posty: 703
Skąd: Białystok
Wysłany: Pią Lip 22, 2005 5:59 am   

Wieczorem dam linka do dzwonienia za darmo i jakość jest dość dobra. :wink:
_________________
[;
 
 
 
brzoza
Night Elf Male


Dołączył: 12 Gru 2002
Posty: 711
Skąd: Z lasu
Wysłany: Pią Lip 22, 2005 9:59 am   

Ja jezeli nie dzwonie przez wlasna firme to uzywam skype. Jakosc do stanow jest akceptowalna.. (nawet jak na VoIP) wiadomo, zalezy jak w danym dniu routuja.

Przez skype przegadalem jakies 20h (wszystko do US) i oprocz chwilowych spadkow jakosci nie odnotowalem jednostronnych rozmow, rozlaczen itp. ... niestety czasami zdarza sie echo po stronie B, ale reconnect naogol pomaga.
_________________
Nie płakałem po Le Madam
 
 
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Pią Lip 22, 2005 5:26 pm   

baton jestem ciekawy czy ty myślisz o progzie co 2min za free się gada :P ?
Na gg cię złapię :pp

Jeszcze doszedł ciekawy easyccaling ale ostatecznie wyszło tak:

Więc tak
easycalling i skype dają nr tylko w strefie warszawskiej [czyli moi znajomi z gdańska płaciliby jak za międzymiastową :D ]
Zatem odpadają
GG odpada bo nie można mieć numeru [chociaż jest jednym z najtańszych!]

W halo płacę 6zł raz tylko za numer ale połączenia są droższe niż w tlenofonie
W Tlenofonie płacę 6,1zł za numer MIESIĘCZNIE ale połączenia są tańsze niż w halo

Wbrew pozorom sumarycznie tlenofon był tańszy ;p

W Excelu zrobiłem porównanie mojego rachunku telefonicznego z czerwca.

Jak już założę konto to wezmę tlenofona...

Dla waszego info: http://kiler.kanar.boo.pl/telrach.xls

Na czerwono jest oszczędność [u mnie prawie 50zł]


właśnei sobie przypomniałem że w tlenie naliczają za każdą rozpoczętą minutę a whalo dopiero się dowiem i dopiero wtedy wybieram 8)
_________________


 
 
 
Vea
Śliweczka


Dołączył: 08 Maj 2005
Posty: 147
Skąd: Wrocek
Wysłany: Pią Lip 22, 2005 6:06 pm   

ja tam uzywam skype... zaladowalam 10 euro... i dzwonie juz od kilku miesiecy... mam jeszcze 6 :) mozna tez uzywac bezplatnie... ale tylko na inne skype... jesli kce sie na tel to trzeba zaplacic... jakosc idealna... nawet jak sie dzwoni do RPA... w sumie to od szybkosci neta zalezy... ;]
_________________
"Wants to be a hunter again
wants to see the world alone again
to take a chance on life again
so let me go"
 
 
 
pyz 
For the Horde!


Wiek: 35
Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 1768
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Sob Lip 23, 2005 2:54 pm   

Cytat:
Vea:
w sumie to od szybkosci neta zalezy... ;]


be-ze-dura !
_________________
 
 
 
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Sob Lip 23, 2005 3:38 pm   

ja ko ść połączenia zależy od prędkości neta - fakt
cena połączenia nie zależy od szybkości neta :D

pyzuchu a ja widzę że na forum zaglądasz i postujesz, strata czasu chodz na q2 :D
_________________


 
 
 
pyz 
For the Horde!


Wiek: 35
Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 1768
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Nie Lip 24, 2005 8:53 am   

gram w WoW'a :) dopóki znów nie będe miał syndromu "mam dość" na q2 raczej nie zawitam, ale jednak powiem znów co do jakości i prędkości: be-ze-dura

możesz mieć łącze 2Mbit/s a packet loss 10% i pingi 500ms+, oraz 128Kbit/s, packet loss 0% i pingi 50ms+, na czym masz lepszą jakość? :>
_________________
 
 
 
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Nie Lip 24, 2005 4:44 pm   

hmm niewiem o co ci chodzi..
jezeli chodzi ci o provdera, konkretnie jakie ma polaczenie do serverow danego "telefonu" to fakt jezeli chodzi o speed ma istotne znaczenie...
_________________


 
 
 
pyz 
For the Horde!


Wiek: 35
Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 1768
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 9:40 am   

do dzwoniena przez net, 128Kbit/s wystarczy w zupełności... nawet pewnie będziesz miał zapas... chodzi mi drogi Prezesie o to, jakie masz dzięki danemu providerowi dojście do servera przez który dzwonisz, bo możesz mieć dojście idealne, jak po LANie w jakimś budynku, 0 packet lossów, 10~20ms, a możesz mieć łącze 2Mbit/s ale Twój ISP ma najebane u siebie i lecisz przez dajmy na to pół europy nim dojdziesz gdzie trzeba, zatem pingi rzędu 400ms i jakieś 10% packet loss (w pesymistycznej wersji)...

teraz rozumiesz? to tak jakbyś kurwa miał jechać dwie ulice dalej bezpośrednio lub przez całe miasto, i te dwie ulice dalej jechać jebanym 126p a przez całe miasto najnowszym mercedesem.. ;) co wyjdzie Ci lepiej i szybciej?
_________________
 
 
 
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 9:50 am   

a co pyzu napisaełem powyżej ;p?
_________________


 
 
 
pyz 
For the Horde!


Wiek: 35
Dołączył: 27 Kwi 2003
Posty: 1768
Skąd: Gorzów Wielkopolski
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 9:53 am   

PRZEPUSTOWOŚĆ NIE MA WIĘKSZEGO ZNACZENIA, MOŻESZ MIEĆ KURWA 2GBIT/S PRZEZ SATELITE KTÓRE MA MILION PACKET LOSSÓW BO SATELITA ZJEBANA A MOŻESZ MIEĆ 1MBIT/S PO NITCE I 0 PACKET LOSSÓW

PRZEPUSTOWOŚĆ NIE GWARANTUJE CI JAKOŚCI

teraz dotarło?
_________________
 
 
 
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 2:37 pm   

KILER:
Cytat:
jezeli chodzi ci o provdera, konkretnie jakie ma polaczenie do serverow danego "telefonu"


PYZ:
Cytat:

chodzi mi drogi Prezesie o to, jakie masz dzięki danemu providerowi dojście do servera przez który dzwonisz, bo możesz mieć dojście idealne, jak po LANie w jakimś budynku, 0 packet lossów, 10~20ms, a możesz mieć łącze 2Mbit/s ale Twój ISP ma najebane u siebie i lecisz przez dajmy na to pół europy nim dojdziesz gdzie trzeba, zatem pingi rzędu 400ms i jakieś 10% packet loss (w pesymistycznej wersji)...


wydaje mi się że to samo napisałem ;d
_________________


 
 
 
vitez
Warsaw Cop, Zawisza Zbanowany

Dołączył: 12 Gru 2002
Posty: 1429
Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 4:46 pm   

Kiler ja ci szczerze radze... wez nie wkurwiaj pyza bo mi sie nie chce zrzucac na twoj pogrzeb ;)
_________________
"Dzięki Internetowi dowiedziałem się jak wielu idiotów jest na świecie" - Stanisław Lem 1921-2006
Fejki : "Czy rozumiesz choc troche logike tych czynow? NIE MA LITOSCI DLA SKUR*SYNOW!!!" - Kazik na Żywo
 
 
Prezes_Kiler
Jabłuszko


Dołączył: 02 Gru 2004
Posty: 562
Skąd: P(r)oland/Gdańsk
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 5:12 pm   

miss Vitez proszę nie wazelinić u Dra(g)? Queen Pyz ;d
_________________


 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Możesz załączać pliki na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0.66 sekundy. Zapytań do SQL: 13