Wysłany: Wto Paź 18, 2005 4:03 pm Zastosowanie Quake'a w codzienności ..
Ciekaw jestem do czego *WY* używacie Quake'a .. A o co konkretniej mi chodzi, to podam 2 przykłady:
a) chat - jak już Adolf kiedyś napisał, Quake oferuje jedyny w swoim rodzaju chat z oprawą graficzną 3D, dynamiczną akcją oraz dźwiękiem. Czyż nie jest to przyjemne gdy rozmawiając z kimś w tle oglądasz sobie jak Kribol poluje na Grzdyla po całej lfctf10, lub jak Z-Factora nonstop wypierdala z COOLNET'u? No powiedzcie sami, chat marzeń!
b) zastosowanie kojące - Ziutek mnie właśnie zainspirował. Potrzebuje spokoju i skupienia, ponieważ tworzy jakieś specjalistyczne rysunki inżynierskie, czy coś w ten deseń... No i co robi Ziut? Odpala Quake'a, wchodzi na speca, ładuje się koło quada i zabiera się za rysowanie. Co chwilę może sobie spojrzeć na monitor i poobserwować jak się ludzie tłuką, w międzyczasie spokojnie tworząc swój profesjonalny rysunek
Ciekaw jestem ile jeszcze zastosowań ludzie znajdują w Quake'u
ESTETYCZNE ..
Zawsze dobrze mi sie malowalo paznokcie, patrzac jak playah o xywie "kuba" kampowal na ctf1 z railem [czasem nawet czajnem!] wymierzonym w glowne wejscie. 20 minut ogladania, jak ludzie sobie wyrywaja ps'ki, walcza o zbrojke czy grappluja mejnem, aby zabrac frage, moga sprawic, ze nawet najgorszy paznokiec zamienisz w prawdziwe bostwo! :D
Jak wyjdzie jakas nowa plytka to wyciszam quaka i slucham jej ; ) I jeszcze smiesznie troche jest jak wchodzi Grzdyl i [s]iurki siedza to wtedy sesja dobra jest ; p
dziwne-ale to czasem potrafi odstresowac ... na chwile mozna wylaczyc mozdzek latajac i "szczelajac" do lasek z fajnymi kucykami fruwajacymi na tych dziwnych"ninja ropach" (lub lysych przeszczepow na ruskim metanabolu )
to napewno nie wymaga tyle zaangazowania co dzien powszedni ... na godz lub 2 mozna sie wylaczyc od problemow
a moze to poprostu letni juz sentyment i przyzwyczajenie do q2 ktore jest ewenementem .. kto wie
ps-a Ty pyz? wkrecasz nas w temat sam nic nie mowiac - to Twoja "Chwila prawdy"
zawsze jak chce sobie 'spice up my life' to wchodze na q2...
siedzac na coolnecie prawdopodobienstwo ze dostane wylewu wzrasta o 500%... i zycie od razu nabiera innych kolorow...
(podobny topic juz kiedys byl - dlaczego gram w q2ctf - i o ile dobrze pamietam siagnal spora ilosc wpisow)
dobry temat Pyz zdecydowanie lepszy niz ten stechly WoWowowowwwuuuu...
w moim przypadku oprucz przyjemnego i kojacego efektu "detach from reality" Q2 ma inny, pozytywny efekt uboczny. otoz poglebia postrzeganie przestrzenne. coprawda mozna to powiedziec o kazdej grze, ale Q2 ze wzgledy na szybkosc, i prostote geometrii wiedzie w tym prym.
chodzi o to, ze to co widzimy na ekranie jest totalnie plaskie,
a 'przestrzen' jest wytwarzana w naszych umyslach, i dzieki podswiadomej
analizie roznych zaleznosci: 3 punktow zbiegu perspektywy, zludzen optycznych, zaleznosci miedzy danymi odcinkami itd. widzymy ten 3ci magiczny wymiar.
a moja praca polega, miedzy innymi na modelowaniu przestrzennych objektow.i Q2 zdecydowanie wyostrza ta percepcje god bless Q2
ale dam Wam inny, lepszy przyklad:
widzenie przestrzenne, to cecha wiekszosci ssakow, w tym ludzi
glownie dzieki posiadaniu pary oczow. 2 polkule mozgowe, 2 galy,
ewolucja, bla bla bla .. jakos to sie dzieje ze widzimy w 3D.
ale co sie stanie, jesli niedaj boze stracimy 1 oko ?
otoz nic .. no prawie nic ... a najlepszym przykladem jest pewien
koles, ktory za mlodu stracil oko w wypadku, ale mimo tego zajebiscie gra w kosza,teoretycznie stracil widzenie przestrzenne, ale jego mozg nauczyl sie analizowac te wszystkie zaleznosci wizualne i jakos sobie radzi.
i wlasnie tego uczy Q2
_________________ ^
Z-Factor
_____________________________________________________________________________________
"sztuka jest jak gowno, tego sie nie rozumie to sie czuje"
Wysłany: Pią Paź 21, 2005 1:59 pm
Wnioskuje Faktor ze zaliczenie z Biologii sie kłanialo hehe (Joke)
a ja gram bo jak widze ze 20 osob na coolnecie z czego 8 gra to az mnie nerwica bierze. uwazam ze czat powinien zostac zalozony na jakims serverze, i mozna dodac efekty dzwiekowe... jak nacisniesz enter to odglos granata... a jak napiszesz 2 razy to samo to quad damage. mowilem to juz i powiem jeszcze raz. Idiotyczny pomysl zeby siedziec na coolnecie i gadac jak na czacie. zacznijcie grac bo mloda fala graczy co idzie zacznie was miec za mieczakow i stare dupy co tylko gadac potrafia. Zle mowi?
szczerze? w dupie mam zdanie "ogółu" o mnie. nie mam ambicji być powszechnie lubiany i uwielbiany, nie kandyduje na prezydenta. w mojej pracy nie mam bezpośredniego kontaktu z klientami (dzięki bogu!), a gram w quake'a po to by pobawić się z kolegami z sieci, a najlepszą dla mnie formą pogadania z nimi jest Ventrilo, lub właśnie chat na specu.
powinieneś dziękować, że jesteśmy mili i gadamy na say_team, zamiast na say, pomijając fakt, że ten 3 team, Spectator, został po coś stworzony. m.in. do tego by pooglądać jak inni grają a w międzyczasie możesz sobie pogadać.
nie pasuje? napisz nowy mod CTF'a gdzie będzie red, blue i finito. a na ligowych meczach sędzia będzie biegał w specjalnym trzecim teamie "black" z gwizdkiem w buzi )
pyzu bogu quake'a .. pierdolisz jak bys zjadl wszystkie rozumy i to ty napisal quake... wez idz sie lecz. (to taka kolezenska uwaga, a nie bluzg) ;P
pozdrawiam
p.s czy twoji znajomi napewno maja ucieche z zabawy z toba? porozmawiaj z nimi o tym lub napisz do jakiejs milej gazetki ;)
pyzu bogu quake'a .. pierdolisz jak bys zjadl wszystkie rozumy i to ty napisal quake...
malo znasz pyza?
Cytat:
wez idz sie lecz. (to taka kolezenska uwaga, a nie bluzg) ;P
wiecej takich kolezenskich uwag i swiat bylby lepszym miejscem :S
Cytat:
p.s czy twoji znajomi napewno maja ucieche z zabawy z toba? porozmawiaj z nimi o tym lub napisz do jakiejs milej gazetki
potwierdzam. jest wesolo
pozdrawiam
ps. czemu zmieniles xywe kumanus? [/quote]
Zmienil ksywe bo sie boi ze go tu zjade jak psa No coosh nie lubvie gnojka ;P A wogole to sie jebaku odjebaj od pyza bo sie na ta zafajdana wioche tfoja przejade i bedzie znowu wpierdol hehehe
_________________ -=[ Panic Fear Makers ]=- and -=[ Slaves of Pain ]=-
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum